Waterkinderen Tomoko Mukaiyama

Tomoko Mukaiyama won in 1991 de Gaudeamus Muziekprijs en speelde samen met internationaal gerenommeerde orkesten als Het Concertgebouw Orkest, London Sinfonietta en Ensemble Modern. Haar ervaring als podiumartieste gebruikte zij om installaties en performances te realiseren in de concertzaal en daarbuiten. Zij werkte samen met choreografen als Jiří Kylián, Guy and Roni en met kunstenaars als Marina Abramovic en Ian Kerkhof en realiseerde haar eigen multi mediale projecten in Nederland en in het buitenland.

Tomoko Mukaiyama

Tomoko Mukaiyama (foto: Philip Mechanicus)

www.tomoko.nl ook voor haar concertagenda
wasted blog


OVER ‘WASTED’
Japanse kunstenaar Tomoko Mukaiyama begeeft zich op de snede van beeldende kunst en muziek. Haar project ‘wasted’ was een pianoconcert, een installatie van 12.000 zijden jurken en een ritueel.
De drie onderdelen grepen in elkaar en versterkten elkaar gedurende twee jaar. Het publiek kon de installatie betreden en door een kathedraal van witte zijden jurken wandelen. In het hart van de installatie trof men een sculptuur van bebloede couturejurken van onder andere Issey Miyake, COMME DES GARÇONS, Viktor & Rolf . Iedere bezoeker werd gevraagd om een jurk mee naar huis te nemen en te participeren in het ritueel. Tomoko wilde in woord, beeld, video of object de ervaring ontvangen die mensen opdeden met het dragen van de jurk tijdens de maandstonde of een ander gekozen privémoment. Deze zeer intieme en bijzonder openhartige ‘statements’ verwerkte zij als beeldende materialen in haar pianoconcert van Bach’s ‘Goldberg Variationen’.

‘wasted’ was te zien tijdens de Echigo-Tsumari Art Triennale in Japan (2009), in Cemeti Art House in Indonesië (2009), in SCHUNCK in Heerlen (2010) en tijdens het Noorderzon International Performing Arts Festival in Groningen (2010).
‘wasted’ werd mede mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten, Prins Bernhard Cultuurfonds, Mondriaan Foundation, Fonds Cultuurparticipatie, SNS Reaal Fonds, de Ambassade van Nederland in Japan, Asahi Beer Foundation, Japan Foundation.

FacebookTwitterShare

Reacties zijn gesloten.