Waterkinderen Aliona van der Horst

Aliona van der Horst heeft vier internationaal onderscheiden documentaires op haar naam staan. Ze  is geboren in Moskou en getogen in Nederland, dochter van een Russische moeder en Nederlandse vader. Zij studeerde Russische letterkunde aan de UvA en vervolgens regie aan de Nederlandse Film en TV Academie.
Na haar veelbekroonde eindexamenfilm “Dame met het witte hoedje” (1997) maakte ze “Na de Lente van ‘68” (Gouden Beeld 2001), over de liefde van haar ouders in tijden van Koude Oorlog en de gelauwerde serie “Passie voor de Hermitage” (Grand Prix FIFA Montréal 2003), verhalen achter de schermen van het grootste museum ter wereld. Daarna verlegde zij haar blik naar Iran met de lange documentaire “Voices of Bam” (co-regie Maasja Ooms), een film over rouw en herinnering, die op vele internationale filmfestivals vertoond en onderscheiden werd, waaronder het Tribeca Filmfestival. In 2008 kreeg ze de Jan Kassies Stimuleringsprijs van het Mediafonds, waarbij haar oeuvre geroemd werd om de poëtische kracht. Met de film “Boris Ryzhy”, keerde ze terug naar Rusland voor een portret van deze jonge Russische dichter en zijn generatie. De film won o.a. de Zilveren Wolf op het IDFA 2008 en Best Documentary Award in Edinburgh en de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek op het Nederlands Filmfestival.

Voices of Bam is in Nederland te zien op het video on demand kanaal XIMON

Boris Ryzhy is te zien op het themakanaal Hollanddoc

de serie Passie voor de Hermitage is te zien op de site van de AVRO

Haar films zijn te koop op DVD bij ZEPPERS FILMS (Boris Ryzhy en Voices of Bam); VIEWPOINT PRODUCTIONS (Na de lente van ’68) en bij BOL (Passie voor de Hermitage)
De DVD Water Children bij filmfreaks

Aliona van der Horst

Aliona van der Horst (foto: Carla van de Puttelaar)

MEER FILMS VAN ALIONA VAN DER HORST OP HET DIGITALE KANAAL HOLLANDDOC

FacebookTwitterShare

Reacties zijn gesloten.